I zdarzyło się tak, że w trakcie
zajęć z dziećmi odkryłam, że dzieci
lubią warzywa. Szczególnie kiedy przyszło roztrząsać spór komu się należy
ostatni kawałek pomidora i papryki. Może nie było to odkrycie na miarę nobla,
ale dało do myślenia.
W akcie
szaleństwa rozpoczęłam pisanie programu „Lubię warzywa”. Nie wierzę, w to że
dzieci nie lubią warzyw, przecież widzę jak wcinają. Założyłam krótko i
zwięźle: „dzieci lubią warzywa, lecz nie jedzą ich ponieważ ich nie dostają.
Traktują je jak obcych z kosmosu, z którymi nie wiadomo co robić a dorośli
ciągle dają do zrozumienia, że warzywa nie są smaczne nagradzając zjedzenie ich
smakołykami czy tworząc wokół ich jedzenia aurę napięcia i nerwowości”
Program
powstał. Składał się z metod modelowania zachowań i preferencji żywieniowych u
dzieci oraz zestawu zajęć dydaktyczno edukacyjnych dotyczących zdrowego
odżywiania się. Przed wdrożeniem programu należało przebadać dzieci „Ankietą
preferencji żywieniowych” oraz poprosić rodziców o wypełnienie krótkich ankiet
i dzienniczków żywienia.
Zaprosiłam
więc rodziców i w krótkiej ankiecie zapytałam czy dzieci wg nich lubią warzywa,
a jeśli nie to wg nich dlaczego. Odpowiedzi nie zaskoczyły mnie szczególnie
dominowały opinię „Dzieci warzyw nie lubią” ewentualnie poprawniejsze
politycznie „Na pewno są takie dzieci, które lubią warzywa, ale nie moje”, czy
„Na pewno są takie warzywa, które są lubiane przez dzieci”. No i zonk, więc
skąd ta wojna o warzywa??
Na pytanie dlaczego dzieci nie
lubią warzyw pojawiła się odpowiedź „ponieważ ich nie dostają”. Hmm… no i co z
tym zrobić.
Jednak
rodzice mieli całkowitą rację. Po analizie dzienniczków żywieniowych zapisanych
mi przez rodziców zauważyłam, że dzieci rzeczywiście nie jedzą warzyw. Rodzice
podawali warzywa dzieciom w 7% posiłków, które pojawiły się w dzienniczkach. A
wiec rodzice mają rację: Dzieci nie
lubią warzyw, ponieważ ich nie dostają. Wynik ten potwierdziły Ankiety
preferencji żywieniowych dzieci- dzieci naprawdę nie lubią warzyw.
Program wystartował
Po sześciu miesiącach trwania
programu zauważono wzrost preferencji żywieniowych u dzieci w zakresie
spożywania warzyw. Wzrost spożycia warzyw dostarczanych dzieciom.
Program po raz pierwszy został zaprezentowany na forum na konferencji "Zdrowy
styl życia w kontekście psychodietetyki"
Dla zainteresowanych przedstawiam wyniki programu
Ankiety
W wypełnianych ankietach 33% rodziców uznało, że dzieci lubią warzywa.
Wymieniając powody dla których dzieci nie lubią warzyw, podali:
1. Dzieci nie mają dostępu do warzyw (36%)
2. Przeszkadza im specyficzny smak warzyw i ich twardość (23%)
3. Dorośli nie jedzą warzyw przy dzieciach, brak modelowania zachowań (19%)
4. Warzywa są zastępowane innymi przekąskami, słodkimi lub słonymi (10%)
5. Przeszkadza wygląd warzyw (6%)
6. Brak edukacji żywieniowej (3%)
7. Nieuwzględnianie preferencji żywieniowych dzieci (3%)
Dzienniczki
Analizując dzienniczki żywieniowe wypełnione przez rodziców zaobserwowano, że surowe warzywa pojawiają się w 7% posiłków zjadanych przez dzieci w domu, oraz w 34% posiłków zjadanych przez dorosłych.
Podsumowanie dzienniczków pokrywają się z wynikami analizy ankiet.
Program
Dla zainteresowanych przedstawiam wyniki programu
Podsumowanie programu
„Lubię warzywa”
W wypełnianych ankietach 33% rodziców uznało, że dzieci lubią warzywa.
Wymieniając powody dla których dzieci nie lubią warzyw, podali:
1. Dzieci nie mają dostępu do warzyw (36%)
2. Przeszkadza im specyficzny smak warzyw i ich twardość (23%)
3. Dorośli nie jedzą warzyw przy dzieciach, brak modelowania zachowań (19%)
4. Warzywa są zastępowane innymi przekąskami, słodkimi lub słonymi (10%)
5. Przeszkadza wygląd warzyw (6%)
6. Brak edukacji żywieniowej (3%)
7. Nieuwzględnianie preferencji żywieniowych dzieci (3%)
Dzienniczki
Analizując dzienniczki żywieniowe wypełnione przez rodziców zaobserwowano, że surowe warzywa pojawiają się w 7% posiłków zjadanych przez dzieci w domu, oraz w 34% posiłków zjadanych przez dorosłych.
Podsumowanie dzienniczków pokrywają się z wynikami analizy ankiet.
Program
Ekspozycja warzyw, możliwość kosztowania ich
wpływa na preferencje żywieniowe dzieci. Po okresie ekspozycji dzieci częściej
deklarują, że lubią dane warzywo. Dla zmiany preferencji żywieniowych nie jest
wystarczająca sama edukacja żywieniowa.
Zgodnie z założeniem programu zauważono znaczny
wpływ preferencji żywieniowych u dzieci, które miały możliwość codziennego
spożywania warzyw.
Przed rozpoczęciem (w grudniu 2012) programu dzieci
zostały przebadane „Ankieta preferencji żywieniowych”, w których dzieci
oceniały produkt pod względem tego czy jest przez nie lubiany. Badanie „Ankietą
preferencji żywieniowych” zostało powtórzone po zakończeniu programu w maju
2013r. Analizując wyniki badań badań i zmiany preferencji dzieci, brano
pod uwagę ile dzieci deklaruje, że lubi dane warzywo. Wyniki przedstawiono w
formie procentowej.
Wyniki badań „Ankietą preferencji żywieniowych”
w grupie badawczej
|
||
grudzień 2012
|
maj 2013
|
|
pomidor |
65%
|
95%
|
rzodkiewka |
45%
|
80%
|
ogórek |
75%
|
80%
|
papryka |
50%
|
85%
|
machew |
58%
|
80%
|
Wyniki są istotne statystycznie na poziomie 0,01
|
Wyniki badań „Ankietą preferencji żywieniowych”
w grupie kontrolnej
|
|||||
Grudzień 2012
|
Maj 2013
|
||||
|
|
|
|||
rzodkiewka
|
29%
|
42%
|
|||
ogórek
|
67%
|
54%
|
|||
papryka
|
37%
|
54%
|
|||
|
83%
|
79%
|
W trakcie programu monitorowano także ilość
spożycia warzyw. Zaobserwowano wzrost spożycia wszystkich warzyw poza
rzodkiewką, której ilość pozostawała na podobnym poziomie przez cały czas
trwania programu. Spożycie pozostałych warzyw wzrosło: ogórek o 48%, papryka o
150%, pomidor o 580% oraz marchew o 82% licząc stosunek zjadanych warzyw w
ostatnim tygodniu trwania programu w stosunku do zjadania warzyw na początku
programu. Wyniki te również potwierdzają fakt, jak ważna jest dostępność danych
produktów do kształtowania dobrych nawyków żywieniowych u dzieci. Badanie
potwierdziło również drugą hipotezę, mówiąca o tym, że sama edukacja dzieci w
zakresie zdrowego odżywiania, oraz sporadyczny dostęp do warzyw nie jest
wystarczające do kształtowania dobrych postaw w tym zakresie.
Analizując wyniki badań możemy
założyć, iż najprostszą oraz najskuteczniejszą metodą kształtowania preferencji
dzieci, jest ekspozycja wybranych produktów żywieniowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz